Podstrona: [FOTO] Politechnika Rzeszowska coraz bardziej międzynarodowa / POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza

[FOTO] Politechnika Rzeszowska coraz bardziej międzynarodowa

2017-10-03
[FOTO] Politechnika Rzeszowska coraz bardziej międzynarodowa

Hiszpanie, Portugalczycy, Turcy i Włosi to obecnie najliczniejsze narodowości studiujące na Politechnice Rzeszowskiej. Są także studenci ze Słowacji, Gruzji i Kazachstanu. Przyjeżdżają uczyć się i doskonalić swoje umiejętności na studiach licencjackich i magisterskich  w ramach programu wymiany międzynarodowej ERASMUS +. 

- Do tej pory gościliśmy ponad 500 studentów, a w rozpoczętym semestrze zimowym przywitaliśmy 48 osób. Będą studiować na Wydziale Budownictwa, Inżynierii Środowiska i Architektury, Wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa, Wydziale Elektrotechniki i Informatyki oraz na Wydziale Zarządzania - mówi Monika Mistur-Góral, pracownik Działu Współpracy Międzynarodowej Politechniki Rzeszowskiej.  Osoby biorące udział w programie ERASMUS+ są ciekawi naszego kraju i regionu. - Wybierają Rzeszów, bo ich zdaniem miasto jest bezpieczne i zadbane. Podkreślają, że atmosfera na uczelni jest bardzo przyjazna i chcą studiować na Politechnice Rzeszowskiej ze względu na wysoki poziom kształcenia – dodaje Monika Mistur-Góral

- Studia na Politechnice Rzeszowskiej to możliwość rozwoju moich zainteresowań, szansa na prowadzenie badań naukowych związanych z lotnictwem - podkreśla Laura Martins z Uniwersytetu Beira Interior w Portugalii, studiująca na  Wydziale Budowy Maszyn i Lotnictwa. 

Studenci z zagranicy zostali gorąco powitani przez prorektora ds. współpracy międzynarodowej prof. dr. hab. Grzegorza Ostasza, pracowników Działu Współpracy Międzynarodowej, przedstawicieli Samorządu Studenckiego, Studium Języków Obcych i organizacji studenckich. Otrzymali wiele istotnych informacji o zakwaterowaniu, wymaganych dokumentach i życiu studenckim. Mieli okazję podziwiać widoki naszych Bieszczadów, przejechać się Bieszczadzką Kolejką Wąskotorową i skosztować regionalnych potraw.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję